Persbericht: Spirit Racing tijdens 24h Zolder – Meer dan een team alleen

24h Zolder

 

MAARSSEN (4 september 2015) – Dit seizoen staat het team van Spirit Racing voor twee uitdagingen: het winnen van de Sport-klasse in de Supercar Challenge en ervoor zorgen dat Renault Clio RS finisht tijdens de 24-uurs race op Zolder. Afgelopen weekend stond de tweede uitdaging op het programma.

 

In 24 uur kan een hoop gebeuren en dat heeft het team van Spirit Racing, die voor de eerste keer mee deed aan een 24-uurs race, ook direct mogen ervaren. Een lach en een traan, het kwam allemaal voorbij.

Het team trad aan met de vaste rijders Rob Nieman, Frank Bédorf, Stan van Oord en Marco Poland aangevuld met Endurance-rijder Christiaan Frankenhout. Poland had al eerdere ervaring met 24-uurs races opgedaan, maar voor de overige Spirit-rijders was het hun eerste keer tweemaal de klok rond. Het hele team van monteurs en catering was aanwezig om deze uithoudingsrace tot een goed einde te brengen.

24h Zolder

Training en kwalificatie
Vrije trainingen en kwalificaties staan normaal zorgen normaal gesproken voor een goede voorbereiding op de race. Door het slechte weer tijdens deze sessies (met de race zou het droog blijven), was er van een optimale voorbereiding totaal geen sprake. Voor een 24-uurs race is het altijd verplicht dat elke rijder zijn rondjes in het donker oefent om aan deze situatie te wennen. Voor de debutanten was dit een spannende sessie, maar allen konden al snel een goed ritme pakken ondanks de lastige omstandigheden.

De startplaats voor een 24-uurs race is niet erg belangrijk, maar toch wist het team een 38s plaats algemeen te kwalificeren. Dit betekende een 2e plaats in de klasse T-3 (toerwagens tot 2-liter).

In tegenstelling tot het weer tijdens trainingen was er een stralende zon bij de start van de race op zaterdag. Dit bleek ook wel aan de overvolle gridwalk voor de race. Uiteindelijk hebben maar liefst 25.000 toeschouwers het evenement gezocht.

24h Zolder

Race
De start van de race zou Frankenhout voor zijn rekening nemen. De tactiek was duidelijk; uit de problemen blijven en zo lang mogelijk doorrijden. Het team had voor deze wedstrijd een extra 60 liter tank in de Clio gebouwd zodat een rijder ca. twee uur en een kwartier zou kunnen rijden zonder te stoppen. Na 4 uur racen was het team al opgeklommen naar de 25e plaats en na 6 uur racen naar tikte zij een 19e plaats algemeen aan.

24h Zolder

Halverwege de wedstrijd hadden alle rijders hun eerste stint erop zitten waarbij alles zonder noemenswaardige problemen verliep. Helaas verliep de race verder niet zonder slag of stoot. Bédorf die een goede stint in de nacht reed, werd aangereden door een concurrent terwijl hij deze wilde inhalen. De stuurkogel had bij deze touché schade opgelopen, maar de auto kon op eigen kracht terug naar de pits waar de monteurs de auto konden repareren. Met een aantal ronden verlies kon de auto de zonsopgang tegemoet rijden.

24h Zolder

Helaas sloeg na 18 uur het noodlot toe. Het team had zich weer opgewerkt naar een 2e plaats in de klasse toen een cilinder in de motor het begaf. Nieman, die achter het stuur zat, reageerde door snel de motor uit te zetten om verdere schade aan andere onderdelen te voorkomen.

24h Zolder 2015
Het team was naar Zolder gekomen om de race uit te rijden, hoe dan ook. Op het moment dat de auto de pits werd binnengebracht, aarzelde het team geen moment en begon met het wisselen van de motor. De monteurs hebben fantastisch werk geleverd door de motor in anderhalf uur te wisselen en de auto weer de baan op te krijgen.

Natuurlijk was na deze motorwissel een kans op het podium verkeken. De laatste paar uur werden verreden door Poland en Van Oord. Nieman reed de auto over de finish. Uiteindelijk is het team als 31e algemeen en 4e in de klasse T-3 geëindigd.

24h Zolder

2016
Alle indrukken en ervaringen die iedereen in het team heeft opgedaan, zullen worden genomen naar de toekomst. Zowel team als rijders hebben zich tijdens, maar ook vooral naar aanloop van de race, vol ingezet om deze 24-uurs race van Zolder tot een succes te maken. Het team kijkt uit naar succesvollere terugkomst in 2016.  Met de ervaring van afgelopen weekend zal het team voor niets minder gaan dan de overwinning in de klasse.

Voor de meeste teamleden was dit zijn of haar eerste 24-uurs race, één welke zij niet snel zullen vergeten.

24h Zolder 2015

Klik hier voor meer foto’s.

Photography by Roel Louwers